Tuesday, December 14, 2010

Kinderopvang

Als achtergrondgeluid heb ik af en toe overdag RTL7 aan staan. Dan komt er regelmatig nieuws over de beurzen en andere financiële informatie langs. Maar ook wordt er op dit tijdstip gericht geadverteerd via reclamespotjes.

Zo zag ik daarnet een spotje van Vodafone, althans het ging over de kinderopvang SKON. In het spotje is de directeur van SKON aan het woord en vertelt hij zijn visie over hedendaags werken en kennisdeling. Vodafone tracht een welom bekend marketing mechanisme toe te passen in dit spotje: inspelen op de emoties van (potentiële) klanten door kleine kinderen in het spotje te verwerken. Daarnaast willen ze zich presenteren als zakelijke partner voor ondernemingen.

Leuk idee marketing technisch gezien, maar waar ik me zo erg over kan verbazen is: waarom will je je affiliëren met een "kinderopvangfabriek" die in mijn ogen hopeloos te kort schiet in hun bedrijfsfilosofie?

Ten eerste zou kinderopvang (of onderwijs) nooit benaderd moeten worden als een geprofessionaliseerde institutie. Waarom is kinderopvang zo duur? Omdat het gehele overheadapparaat en het overige kantoorpersoneel (door de eigenaar van SKON "professionals" genoemd) allemaal betaald moeten worden. En als je dan kijkt naar wat deze professionals nou eigenlijk doen, dan zijn dat allemaal zaken die niets te maken hebben met de core business van een kinderopvang. Want wat moet een kinderopvang bieden? Veiligheid, warmte en gezelligheid voor het kind met didactische elementen. Wat brengt een overhead apparaat? Procedures, formulieren, een mooie huisstijl, ict werknemers, managers. Allemaal zaken die afleiden van waar het eigenlijk om draait.

Waar zijn de overblijfmoeders? De moeders die afwisselend op elkaars kinderen passen? Waar zijn de peuterspeelzalen gebleven die altijd een veilige haven zijn geweest voor miljoenen kinderen door de jaren heen? Nee, wij moeten alles professionaliseren en kunnen kwantificeren, afkaderen en managen. En gelukkig hebben we een peuterleider op locatie met een certificaat van goed gedrag. Pak van ons hart. Dat deze peuterleider vervolgens talloze kinderen misbruikt kan natuurlijk geen product zijn van het geinstitionaliseerde systeem zijn dat tegenwoordig kinderopvang mag heten.

Hoe verder kinderopvang wordt geprofessionaliseerd, hoe verder de kinderdagverblijven afdwalen van wat ze eigenlijk moeten leveren. De misstanden die er nu allemaal aan het licht komen hebben alles te maken met onze drang om alles te beheersen. Zoals alle heersers uit de historie hebben meegemaakt: willen beheersen en overheersen verstoort balans en zorgt voor opstand en voor misstanden. Nu zal het zo een vaart niet lopen met opstand onder de peuterleidsters van Nederland. Kinderdagverblijven zouden er goed aan doen om zich er bewust van te worden dat kinderen geen producten zijn, maar mensen net zoals iedereen. Mensen die warmte, geborgenheid en veiligheid nodig hebben. Geen processen, protocollen of pedofiele peuterleiders.

No comments: