Thursday, December 16, 2010

Het nieuwe werken

Het blijft inspiratie brengen, de programma`s op RTL-Z. Vandaag een stukje gezien van Business links waar het ging over het nieuwe werken. Onder meer kwam er iemand aan het woord van een multifunctioneel kantoorpand op bedrijvencentrum Papendorp in Utrecht.

De mensen die aan het woord kwamen namen weer met veel bombarie managementtermen in de mond als performance management en integraal gezondheidsmanagement. Ik vraag me dan altijd af of die mensen wel weten wat het woord integraal betekent in de context van de term die ze in hun mond nemen. Maar goed. Dat terzijde, kwam er ook iemand aan het woord die even kort benoemde waar het nou eigenlijk om draait bij "het nieuwe werken." Ervoor zorgen dat tijd die besteed wordt aan werk ook daadwerkelijk nuttig wordt besteed. Het nieuwe werken zorgt ervoor dat professionals kunnen werken waar ze willen, wanneer ze willen.

Dat heeft als voordeel dat een gemiddelde werknemer die per dag 2 uur kwijt is aan reistijd op weekbasis meer dan een hele werkdag kan winnen aan tijd die hij nu anders kan besteden. Tijd die hij aan zijn gezin kan besteden, aan vrienden, aan hobbies en sport. Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander met een full time baan elke week rond de 55 uur besteed aan zijn baan (40 uur werken, reistijd, opleidingen, meetings in de avonduren, overwerk) dan wordt duidelijk wat voor een impact het kan op de indeling van je leven wanneer je opeens alleen de uren werkt die je contractueel hoeft te werken.

Eigenlijk raar dat iedereen het zomaar accepteert dat werk ons leven vormt en beheerst, terwijl je leven toch eigenlijk net zo belangrijk, of liever belangrijker is dan werk?

Daarom juich ik de faciliteiten en initiatieven rond het nieuwe werken ook toe. Het begint allemaal bij de randvoorwaarden. Wanneer de randvoorwaarden optimaal zijn kunnen er ook daadwerkelijk structurele veranderingen komen die ten eerste het fileprobleem terug kunnen brengen en ten tweede de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

No comments: